Esenlikler,
Türkiye'nin batı kesimlerinde yerel saat daha geri, yani daha geç. Sanırım bir şeyi yanlış anladım ya da ufak bir hata yaptınız. Güneş Diyarbakır'da doğarken İzmir hala karanlık. Eğer Ay için de aynı şekildeyse, batıdakilerin çalışmalara daha geç başlaması gerek.
Konu açılmışken Türkiye'nin saat uygulaması hakkında birkaç şey söylemek istiyorum. Bir de coğrafya dersine pek ilgi göstermemiş veya henüz dersi almamış kardeşlerimiz için kendi yerel saatlerini nasıl hesaplayacaklarını kısaca anlatacağım.
Şu iki dikey çizgi meridyenler. Bir meridyenin geçtiği her yerde saat aynıdır ve meridyenler arası 4 dakika fark vardır. Eskiden kış saati ve yaz saati uygulaması sebebiyle Türkiye saatini yıl boyunca daha verimli olacak şekilde bu iki meridyene göre değiştiriyordu. Son yıllarda kalıcı yaz saati uygulamasına geçildi. Yani saatimiz artık hep 45 derecelik meridyene göre hesaplanıyor.
Kalıcı yaz saati uygulamasının sebepleri:
1. Güne başlandığı saatte artık Türkiye'nin çoğu karanlıkta oluyor. Okul, ev, hastane, kısacası her yerde ışıklar daha erken açılıyor. Bu sayede yandaş elektrik şirketleri kar ediyor.
2. Saatimizi bazı belli Arap ülkelerine eşitleyen Arap sevicileri, o ülkelere yaranıyor.
3. Sabah namazından sonra uyumama sünnetine zorla bütün ülke dahil ediliyor.
Kalıcı yaz saatinin bahanesi:
1. Yıl içinde saat değiştirmenin karışıklığa sebep olması.
Ya akıl var mantık var ya. Hadi diyelim karışıklık olmasın diye bütün sene aynı meridyene bağlı kalalım dedik. Hangi, nasıl, ne tür bir sebeble ülkemizin sınırları dışında kalan meridyene uymaya karar verdiniz? Niye? Neden yani?
Kendi Saatinizi Hesaplama
Eklediğim haritada gördüğünüz iki meridyenden sağdaki, 45 derece olan, GMT+3 (başka bir deyişle UTC+3) saat dilimidir. Türkiye dışında kalan, Türkiye'nin resmi saati ve bizim yayınlanan Satanik Takvim de bu saate göre.
Ülkenin ortasından geçen merdiyen, 35 derece olan, GMT+2 saat dilimi. Bu iki meridyen arasında 45-30=15 derece var. Yani 15 meridyen. Her meridyen 4 dakikalık fark demek. 15x4=60. Yani 15 meridyen, her biri 4 dakikadan 60 dakika (1 saat) ediyor. Eğer 30 meridyeninin üstünden geçtiği şehirlerde yaşıyorsanız saatiniz resmi TC saatinden tam bir saat geri. Ben bunu yazarken saat 11.40. Eğer Kocaeli veya Burdur'da olsaydım yerel saatim (gerçek saat) 10.40 olacaktı.
Diyelim ki Afyonkarahisar'dan yazıyorum. Bu şehir 30 derece meridyeniyle 33 derece meridyeni arasında. Yani bir ucunda saat 10.40, diğerinde (3 meridyen için 3x4=12 dakika ekliyoruz) 10.52 olacaktı. Doğu'ya giderken dakika eklenir, Batı'ya giderken çıkarılır çünkü güneş doğudan doğar, ışınlar ilk oraya ulaşır ve saat daha ileridedir.
Dünya'da hayali olarak çizilmiş, bizim karar verdiğimiz 360 tane meridyen var. Bunu 24 saate böldüğümüzde 15 eder. Bu şekilde 15 derecede tam 1 saat fark eder. Greenwich kasabasından başlangıç meridyeni geçer ve buradan doğuya gidildikçe her 15 derecede 1 saat ilerler. Greenwich'te 00.00 iken, GMT+1 01.00'dır. GMT+2 02.00. GMT+3 03.00. Böyle devam eder. GMT+ doğuya gidildiği anlamına gelir. UTC- veya GMT- Greenwichten batıya gidildiği anlamına gelir. Batıya giderken 1 saat eksiltiriz.
Şehrinizin hangi meridyenler üzerinde olduğunu buradan* öğrendikten sonra her merdiyen için GMT+3 yani şu an telefonlarınızda gördüğünüz saatten 4 dakika çıkararak yerel saatinizi öğrenebilirsiniz. Satanik takvimdeki saatler için de aynı işlemi yapmalısınız.
*
Değerli satanist kardeşlerimiz tarafından hazırlanmış ve çevrilmiş takvime göre 19.56'da bugün ay boşluğa girecek ancak 45 derece meridyeninde saat 19.56 iken (saatler bu saati gösterirken) İzmir ve Çanakkale'nin yerel saati henüz 18.44 olacak. İzmir ve Çanakkale'de yerel saat (gerçek saat) 19.56 olduğunda Türkiye saatleri 21.08'i gösterecek.
Bu demek oluyor ki, Türkiye saati 21.00 iken İzmir'deki biri için Ay henüz boşluğa girmemiş olacak.
Ama yanılıyor olabilirim çünkü Dünya'nın bir noktasındaki kişinin bulunduğu yerden güneşin ilerleyişine göre hesaplanmış bu saatin diğer gezegenler ve Ay hesaba katıldığında aynı şekilde hesaplanıp hesaplanmadığı hakkında bir bilgim yok.