Welcome to our New Forums!

Our forums have been upgraded and expanded!

Sorularım

Lucemferre

New member
Öncelikle herkese esenlikler!

Umarım her şey yolundadır. Yine aklıma takılan sorular var ve bunlara cevap bulamadım:

1) Satan kelimesinin kökeni "Satya / Satyam / Satyan" olduğunu JoS'taki bir yazıda okudum. Ancak araştırmalarımda bu kelimenin İbranice kökenli olduğunu buldum. Elbette çalınıp İbranicede kullanılmış olabilir fakat ben bu kelimeler ile "Satan" arasında pek de bir ilişki göremiyorum. Ya da bende sorun var.

2) Satanama ne demek? JoS'ta yazan yazının birinde Satanama'yı SA-TA-NA-MA diye ayırılmış. Ve bunların tek tek anlamlarını verilmiş. Başka yerde ise SATA-NAMA diye ayrılmış ve "nama"ın isim demek olduğu ve ayrı bir mantra olduğu yazılmış. Bu konuda kafam çok karışık.

3) Mitlerin alegori olduğu söyleniyor. Neden alegorik anlatıma başvuruldu ki? Direkt yazılamaz mıydı? Belki de biz halkın yazdığı efsanelere anlam yüklüyoruzdur.

4) Ekronlar kim? Bunun hakkında yeteri kadar kaynak bulamadım.

5) Eski uygarlıklar kurban verirlerdi. Bunu nasıl açıklayabiliriz?

6) Nefilim ne demek kökeni neden geliyor?

Umarım kendimi açıklayabilmişimdir.

Lucemferre said:
Öncelikle herkese esenlikler!

Umarım her şey yolundadır. Yine aklıma takılan sorular var ve bunlara cevap bulamadım:

1) Satan kelimesinin kökeni "Satya / Satyam / Satyan" olduğunu JoS'taki bir yazıda okudum. Ancak araştırmalarımda bu kelimenin İbranice kökenli olduğunu buldum. Elbette çalınıp İbranicede kullanılmış olabilir fakat ben bu kelimeler ile "Satan" arasında pek de bir ilişki göremiyorum. Ya da bende sorun var.

2) Satanama ne demek? JoS'ta yazan yazının birinde Satanama'yı SA-TA-NA-MA diye ayırılmış. Ve bunların tek tek anlamlarını verilmiş. Başka yerde ise SATA-NAMA diye ayrılmış ve "nama"ın isim demek olduğu ve ayrı bir mantra olduğu yazılmış. Bu konuda kafam çok karışık.

3) Mitlerin alegori olduğu söyleniyor. Neden alegorik anlatıma başvuruldu ki? Direkt yazılamaz mıydı? Belki de biz halkın yazdığı efsanelere anlam yüklüyoruzdur.

4) Ekronlar kim? Bunun hakkında yeteri kadar kaynak bulamadım.

5) Eski uygarlıklar kurban verirlerdi. Bunu nasıl açıklayabiliriz?

6) Nefilim ne demek kökeni neden geliyor?

Umarım kendimi açıklayabilmişimdir.
Esenlikler,

1 - Sanātana[ḥ/m//ā] = Kadim/Ebedi/Sürekli/Baki/Kalıcı

“Ben vardım, şimdi de varım ve hiçbir zaman sonum olmayacak.” – Şeytan, Kitab-ı Celve’den

Dharmaḥ = Doğa/Usül/Yasa

Sanātan[aḥ] Dharmaḥ = Hinduizmin kadim yazıtlardaki öz tanımı. Ebedi, kadim dharma’dır.
“-ya/-yae”, “gitmek” anlamına gelen “yāti” fiiline aittir.

Ayrıca Satan kelimesi, Yahudi kaynaklarında ve dilinde "Düşman" anlamına gelirdi. Baktığınız kaynaklar Yahudi kökenli olabilir.

2 - Yukarıdaki kaynaklar sorunuzu açıklıyor.

3 - Hayır. Mitolojilerin kökenleri yine aynı şekilde, M. Ö. yıllarına dayanıyordu. Halkın anlattığı efsaneler tarzında bir durum söz konusu değildir. Spiritüel ve tarihsel de birçok delilini bulabilirsiniz. Tabii, düşman kaynakların bizlere sunduğu argümanlar her zaman farklı olacaktır.

5 - Hayır. Eski uygarlıklardaki "kurban verme, kanlı ritüel" gibi argümanları sadece düşmanlar saptırıp değiştiriyorlar. Eski dönemlerde hiçbir pagan ve centil hiçbir tanrıya veya herhangi hiçbir şeye kurban vermemiştir.

İyi günler.

1) Sanskritçe ve tarihini öğrenmeni öneririm. Kelimenin yolculuğunu incelersen mantıklı gelecektir.

2) SA: Doğumu TA: Yaşamı NA: Ölümü MA: Yeniden doğumu temsil eder.

Onun dışında kelimeye nasıl baktığına göre farklı anlamları da var. "Mutlak Gerçek" ve "Seni ve evreni yaratan beş element" gibi anlamlarını görürsen yanlış değiller.

3) Ruhani konseptlerin çok büyük bir kısmı düz bir şekilde anlatılınca anlaşılması zor bir yapıya sahiptir. İnsanlık tarihinin en başından beri "hikayelerle" öğretme tekniği en verimli tekniklerden biri olmuştur. Günümüzde bile hızlı öğrenme eğitimlerini veren ve bunun turnuvalarına katılan kişiler, bu tekniği bol bol kullanmaktadır.

Kısaca insanlara en verimli şekilde anlatmanın ve yok olma ihtimalini minimuma indirmenin en iyi yolu buydu.

4) Ekron şehri ile ilgisi vardır yüksek ihtimal ama konu hakkında bilgim yok. Bilen birisi cevaplar.

5) Kurban vermediler. Yahudi tarihçiler zamanında taşı kuyuya attı. Olmayan kuyuyu 1 km derin sanıyor çoğu kişi.

6) Nephilim "Orion'un çocukları" gibi bir anlama sahip. Yükselmede başarılı olmuş insanlar için bir isim. İbrani kitaplarında Şeytan'nın tarafını tutan "melekler" için kullanılıyor. Yine bir karalama denemesi. Yahudilerin kullandığı bir isim.

Al Jilwah: Chapter IV

"It is my desire that all my followers unite in a bond of unity, lest those who are without prevail against them." - Satan

Back