Welcome to our New Forums!

Our forums have been upgraded and expanded!

Ne yapsam bilemedim

Mali

New member
Esenlikler,
Geçtiğimiz günlerde boyama kalemi satıșı adı altında bir iș ilanı gördüm ve ilgili yeri aradım. İș yatılıydı ve telefon görüșmesinin ardından davet edildim fakat gittiğimde pazarlama iși sandığım iș bambașka birșey çıktı. Bu ülke genelinde bilinen büyük bir derneğin bir șubesiydi ve dernek adına destek toplamak amacıyla boyama kitabı satıșı adı altında para toplanıyordu. Koșullar șöyleydi, topladığımız paranın yarısı bize ait oluyordu ve kalan derneğe teslim ediliyordu fakat gördüklerim kadarıyla emin oldum ki vatandaștan toplanan paranın belki %5 gerekli yerlere ulașıyor hatta belki daha azı. Buna rağmen toplan paranın %50 sini aldığımız için gayet kazançlı bir iști, bu miktar biraz abartılı gelebilir fakat bence bağıș toplayanların motivasyonunu artırmak ve usülsüzlüklerin önüne geçmek için bu iyi bir oran. Esas sorun kalan %50 nereye gidiyor o kısımda ve șunu gördüm ki çok çok azı gitmesi gereken yere "göstermelik" olarak gidiyor gerisi onun bunu cebine. İlk günün sonunda bu yozlașmıșlığa daha fazla katlanamayacağımı düșünerek ayrıldım fakat șimdi kafana takılan bir soru var:

Ben oradan ayrılmama rağmen orada bu șekilde kazanç elde edilmeye devam ediyor, acaba ben orada kalıp bu kazançtan faydalansam ve bu sayeda jos a da katkı sunsam daha mantıklı olur muydu? Yoksa böyle yozlașmıș insanlara imkan sunmamak adına çalıșmayı bırakmak doğru karar mı? Bu konuya etik açıdan nasıl yaklașmalıyız? İlkeli mi olmalıyız yoksa iyilik adına faydacı mı yaklașmalıyız?

Esenlikler. Bahsettiğiniz dernek ne derneğidir bilmesem de (genel de dini veya siyasi oluyor) genel de ne kadar yozlaşmış olduğuna göre para gelirleri değişiyor. Parayı da dernek kendini tanıtmak ve etkinlik yapmaya harcıyor gerisi de dernek başkanlarına. Genelde fonlanırlar ve bu fonlar yapılan etkinliğe göre değişir. Bazen devlet bir şey yapılmasına izin verirken kimi zaman bedavaya veya ucuza getirir. Bazen üstüne para da verebilir. Kime hizmet ettiğine veya kimler yardımıyla kurulduğuna bağlı olarak siyasal partilerden de yardım alabilirler. Yine bağışlar yardımıyla para alabilirler ve bu bağışlar normal üye bağışı olabileceği gibi dernekle yakın olan varlıklı kişilerin özel bağışları da olabilir. Dernekler para aklamak içinde kullanılabilir ve bu gibi sebeplerden ötürü herhangi bir oluşumla ters düşmek tehlikeli olabilir. Tüm bu gelirler derneğin amacına göre farklı boyut ve parçalarda kullanılır. En doğrusu gelen paranın derneğin reklamı, devamını sürdürebilmesi ve etkinlikleri için harcanmasıdır. Çünkü dernekler "gönüllülük" işidir.

Al Jilwah: Chapter IV

"It is my desire that all my followers unite in a bond of unity, lest those who are without prevail against them." - Satan

Back