Welcome to our New Forums!

Our forums have been upgraded and expanded!

merak ettiklerim üzerine

meraklinsan

New member
merhaba forum halkı

satanizm üzerine biraz düşünmek ve aklıma gelen
sorulara yanıtlar almak istedim bunların ne olduklarına gelirsek

ilk önce temel bir mesele ile başlayalım
mesela evrenin kendisi gibi bir konudan

evrenin ezeli olduğu satanizmce iddia ediliyor benim aklıma
belli kanunları olan bir düzenin hep var olmasındansa tanrı gibi
bir etkenin bulunup bu kanunları bilgisinden filtrelenmiş bir şekilde
düzenleyip sunuyor olması bana daha mantıklı geliyor

daha ayrıntılı açıklamak gerekirse
bu iki düşünceyi karşılaştırdığımda

(bu arada belirteyim evren modeli olarak panenteist düşünceyi benimsiyorum diyebilirim)
bu evreni bir tanrı oluşturdu dediğim zaman da şöyle bir soru aklıma geldi
tanrı bunu oluşturacak bilgiye nasıl sahip oldu tanrının oluşturduğunu kabul ettiğimizde
demek ki bunu o şekilde ayarlamasının ardında bir neden olduğu belli gibi yoksa rastgele ayarlasaydı kaos teorisine göre en küçük değişkenin bile değişmesiye büyük ölçütte sıkıntılar ve tutarsızlıklar gözlenebilirdi burada şöyle bir düşüncede bulundum bu tanrı dediğimiz varlığın yapacağı bir aksiyon sonucu oluşabilecek sonsuzca ihtimali hesaplayabilmesi o kadar zor bir şey olmamalı ve bu sonsuzca ihtimali hesaplayabilen biri insana göre yani neyi kast ediyorum farklı ihtimalleri zaman ömür ve emek harcayarak deneyerek bilgiye ulaşan bizlere nazaran bu tanrı dediğimiz varlığın anında bilgiye sahip olması çokta saçma bir şey gibi gelmiyor kendi kanaatimce

ama evren hep vardı diye düşündüğümde ise üstte belirttiğim gibi en küçük değişkenin bile kaosa sebep olabileceği düşünüldüğünde bana kafa karıştırıcı geliyor bu ezelden beri var olma işi

çünkü evren dediğimiz şey belli kanunlar ayarlanmış şekilde karşımıza çıkmasına karşın tanrı dediğimiz şeyin ise böyle önceden bir şeyler ayarlanma zorunluluğu bulunmadığından varoluş paradoksunun temellerine indiğimizde sonsuz üst bir şey kabul edeceğim zaman tanrı dediğimiz şeyin olabilirliği bana daha yüksek gibi geliyor

bana diyecekseniz işte "kardeşim al şu sigili bunu çağırıp sor" fln o konuda da bunun bir şeyi kanıtlayacağını düşünmüyorum neden derseniz evrende bilmediğim şeylerin olupta bunların farklı kişiler tarafından keşfedilip bu kişilerin bunları bana göstermelerinin onlara tanrısal bir özellik kattığını düşünmüyorum yani bu biraz şey "adada yaşayan birine gelip bilimsel icatlar gösterip tanrılığını iddia etmek" misali

daha aklıma gelipte arayış içerisinde bulunursam soruları esirgemem herhalde
şimdiden cevaplarınız için sağolasınız ^^

Esenlikler,

Evrenin sadece ezeli olduğunu değil, sonsuz olduğunu da iddia ediyoruz. Hassas ayarcıların iddiaları ise zırvadan fazlası değil.

Sizin mantığınızla gidelim. Bir "tanrı" var diyelim. Bu gücü kişileştirelim dediğiniz gibi. Bu tanrıya belirli atıflarda bulunmanız gerekiyor. Örneğin kadir-i mutlak, zamandan münezzeh gibi gibi gider. Burada bu tanrı da yaratsa, evren kendisinden südur da bulsa, yine de aslında tanrıya ekstradan bilinç katmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz.

Tanrının da özellikleri, doğası vs. oluyor. Siz sadece buna bir bilinç katıyorsunuz. Evren mükemmel değil, ancak diyelim ki o da mükemmel olsun, bu sistemin çalışması için illa da bir bilinç gerekmiyor. Örneğin bu tanrı var olsa, kendisini yaşatmak için sürekli "yaşamam gerek" şeklinde düşünmesi mi gerekiyor? Aynı şekilde evrenin kendisini bir sistem şeklinde alırsanız yine de bir bilinci olmadan işleyebilir.

Hassas ayar ise komple saçmalık. Tam denge durumunda, yani eşiğin ucunda birkaç şeyi alıp "Allah'ım ne güzel yaratmış ya rabbim" diyorlar, yetmeyen yerlerde de kendileri uyduruyorlar; evrendeki diğer şeylere ise göz yumuyorlar. Biz ise baştan beri sonsuz ihtimal var diyoruz. Sonsuz keşif var diyoruz ve evrendeki diğer şeylere de göz yummadan anlamaya çalışıyoruz.

İyi günler.

bir yanlış anlaşılma olmuş gibi gözüküyor

"çünkü evren dediğimiz şey belli kanunlar ayarlanmış şekilde karşımıza çıkmasına karşın tanrı dediğimiz şeyin ise böyle önceden bir şeyler ayarlanma zorunluluğu bulunmadığından varoluş paradoksunun temellerine indiğimizde sonsuz üst bir şey kabul edeceğim zaman tanrı dediğimiz şeyin olabilirliği bana daha yüksek gibi geliyor"

diyerek tanrının ve evrenin ebedi & ezeli olmasının farklı şeyler olduğunu belirtmiştim
ondan dolayı "tanrıya ekstradan bilinç katmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz" eleştirinizin pek doğru olmadığını düşünüyorum

meraklinsan said:
bir yanlış anlaşılma olmuş gibi gözüküyor

"çünkü evren dediğimiz şey belli kanunlar ayarlanmış şekilde karşımıza çıkmasına karşın tanrı dediğimiz şeyin ise böyle önceden bir şeyler ayarlanma zorunluluğu bulunmadığından varoluş paradoksunun temellerine indiğimizde sonsuz üst bir şey kabul edeceğim zaman tanrı dediğimiz şeyin olabilirliği bana daha yüksek gibi geliyor"

diyerek tanrının ve evrenin ebedi & ezeli olmasının farklı şeyler olduğunu belirtmiştim
ondan dolayı "tanrıya ekstradan bilinç katmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz" eleştirinizin pek doğru olmadığını düşünüyorum

Esenlikler,

Dediğim gibi, evreni "ayarlı" bir makine gibi görmemelisiniz. Tanrıya verilen nitelikler, evrende de olabilir, sadece buna "bilinci" katmıyoruz. Bu hipotetik tanrı nasıl ki kendi doğasını ifade edip gücünü kullanıyorsa, aynı şekilde evren de sadece kendisini gerçekleştiriyor.

Yani siz evrenin kendi başına oluşabileceğine ihtimal veremediğiniz için arkasında farklı bir güç olduğu yanılgısına gidiyorsunuz, ancak evrenin kendisi zaten yaratılmış ve ayarlanmış değildir.

Dediğim gibi, olay sadece verdiğiniz "niteliklerde". Evreni ayarlanmış bir makine değil de, tanrıyı ayarlanmış bir makine görseniz, tanrı evrendeki enerjilerden doğmuş olsaydı bu sefer yine farklı bir bakış açısı kazanacaktınız.

Bu yüzden, günümüzde kavramların iyice içlerinin boşlaştırıldığının farkına varmalısınız. Dediğim gibi, yukarıdaki kendi zihnimden çıkmış bir senaryodan ibaret ve kolayca oraya buraya çekebiliyorum.

Kısacası getirmeye çalıştığım nokta şudur: Çeşit çeşit tanrı anlayışı geliştirilebilir ve bugün size mantıksız gelen bir şey yarın da mantıklı gelebilir. Evrenin yaratılmış olamayacağı bakış açısının size mantıksız gelmesi doğal çünkü Tanrı kavramı yüzyıllardır yanlış tanıtıldı. Ancak doğruyu öğrenmenin yolu kelimenin kökeninden ve bundan daha da değerlisi, ruhaniyetin kendisinden geçiyor.

İyi akşamlar.

"Dediğim gibi, evreni "ayarlı" bir makine gibi görmemelisiniz. Tanrıya verilen nitelikler, evrende de olabilir, sadece buna "bilinci" katmıyoruz. Bu hipotetik tanrı nasıl ki kendi doğasını ifade edip gücünü kullanıyorsa, aynı şekilde evren de sadece kendisini gerçekleştiriyor."

dediğiniz kısımda "evren kendini gerçekleştiriyor" ifadesi
evrendeki belirli kanunların (misal kütle çekim) kendilerini gerçekleştirdiklerini ifade ediyor

benim karşı çıktığım nokta ise misal verdiğimiz bu kütle çekim kuvveti mesela olmasaydı veya başka bağ kuvvetlerini oluşturan kanunlar olmasaydı uzayın bir partikül cehennemine dönüşeceğini düşünürken bu kanunların nasıl sıkıntı çıkarmayıp düzenli bir şekilde ezelden beri var olduğu konusunu ele aldığımda en küçük hatanın bile kaosa sebep olabilecek olması o kanunların bile bile o şekilde konulduğunu düşündürdüğünden bir tanrının işi olabilir diye düşünüyordum

o yüzden evrenin kendini gerçekleştirebilmesi için
gerçekleştirilebilecek bir sistem olması lazım ki gerçekleştirilebilsin şeklinde düşünüyorum

Aslında bu kişiyi buraya ben yönlendirmiştim. Umutsuz vaka. Paradokslu, tuhaf "felsefi" tartışmaların ardından bana idamı savununca da sinir sistemi sağlığım için engelleyip geçtim. Emin olun böylelerinin fikrini değiştirmeye çalışmak yerine direkt all*hı yok etmek daha mantıklı geliyor. İnandıkları şeyi ortadan kaldırıp m*l gibi kalmalarını istiyorum.

Al Jilwah: Chapter IV

"It is my desire that all my followers unite in a bond of unity, lest those who are without prevail against them." - Satan

Back