Bazı insanlar doğuştan bazı konularda çok yetenekli olabiliyorlar, bu durumdaki önsezi gibi. Astolojik çizelge dinden bağımsız bir olay sonuçta, bu kişi farklı bir ülkede doğup hristiyan, ateis vs. olarak da bunları yapabilirdi. Türkiyede olduğu için haliyle müslüman olmuş. Olayın açıklaması bu yani. Ayrıca zaten fal bakmak gibi şeyler islamda tamamen yasaklıydı doğru hatırlıyorsam. Astrolojiyi yasaklayan hadisleri okumuştum.
Ayrıca tam olarak önsezi meditasyonlardan sonra bir anda ortaya çıkmıyor, zaten insan olarak böyle bir kapasite var sadece büyük ölçüde bastrılımş halde. Hatta normal insanlarda da çok az düzeyde de olsa önsezi olduğunu düşünüyorum. Bazı durumlarda artıp azalabliyor bu illaki denk gelmişsinizdir.
Chatgpt'ye sordum ve baya iyi bir cevap verdi hatta:
"eskiden bir araştırma sırasında beynin bir etki yapılmadan daha önce tepki verdiğiyle ilgili bir şey duymuştum. Yani bir nevi gelecekten haber almış gibi. böyle bir araştırma gerçten var mı?"
- "
Evet, bahsettiğiniz türde bir araştırma gerçekten var ve bu konu genellikle "önsezi" veya "presentiment" olarak adlandırılır. Bu tür araştırmalar, beynin veya vücudun gelecekteki bir olaydan haberdar olup olamayacağını incelemeye çalışır.
Özellikle dikkat çeken bir çalışma, psikolog Dean Radin tarafından yürütülmüştür. Radin ve meslektaşları, insanların duygusal olarak yüklü resimlere tepki vermeden hemen önce fizyolojik değişiklikler gösterip göstermediklerini araştırdılar. Çalışmalarında, deneklerin cilt iletkenliği ve kalp atış hızı gibi fizyolojik ölçümleri kaydedildi ve bu ölçümlerin, duygusal olarak yüklü bir resim gösterilmeden önce değişiklik gösterdiği gözlemlendi.
Bu çalışmalarda denekler rastgele seçilmiş ve bilgisayarla kontrol edilen bir dizi görüntüyü izlerken fizyolojik tepkileri ölçülmüştür. Bazı durumlarda, deneklerin duygusal olarak yoğun bir görüntü görmeden hemen önce fizyolojik tepkilerinde (örneğin, kalp atış hızında veya cilt iletkenliğinde) belirgin değişiklikler olduğu kaydedilmiştir.
Ancak, bu tür çalışmalar oldukça tartışmalıdır ve bilim camiasında geniş kabul görmemektedir. Eleştirmenler, bu sonuçların istatistiksel tesadüfler olabileceğini veya deneysel hatalardan kaynaklanabileceğini savunmaktadır. Ayrıca, sonuçların tekrarlanabilirliği konusunda da önemli endişeler bulunmaktadır.
Özetle, beynin veya vücudun gelecekteki olaylardan haberdar olup olamayacağı konusunda bazı ilginç bulgular olsa da, bu konunun bilimsel olarak kanıtlanması için daha fazla araştırma ve kesin sonuçlar gerekmektedir.
"
View attachment 2248