Welcome to our New Forums!

Our forums have been upgraded and expanded!

Demon ve Hell ismi

Xaji

Member
Merhaba,

Kusura bakmayın, belki bu çok temel bir soru olacak ama merak ettim. Ayrıca forumda ya da sitede cevabını bulamadım ya da ben göremedim. "Demon" ismi nereden geliyor? Mesela neden "angel"/melek yerine "Demon" kullanıyoruz? Ayrıca cennet yerine neden "Hell" diyoruz? Aslında, nasıl desem, çocukluktan beri bize böyle öğretildiği için belki "Hell" demek ters geliyordur ama doğrusu budur belki. Şimdiden teşekkürler.

"Demon" kelimesi, Antik Yunancadaki "Daemon" kelimesinden türemiştir ve düşman tarafından yozlaştırılarak "kötü" anlamında lanse edilmiştir. Oysa bu kelime, tanrısallık, bilgelik, kader ve insan ruhu ile yakından ilişkilidir ve kutsal bir anlam taşır. Bu nedenle, Tanrılara aynı zamanda Demonlar da denmektedir.

Encyclopædia Britannica’nın 1973 basımından tanımına bakabilirsiniz.
“Doğaüstü bir güç için genel bir Yunan tabiri. Hesiod’un zamanına kadar uzanan geçmişte, Altın Çağ’ın ölülerinin Daemon’lar oldukları, ve sonradan gelen felsefi spekülasyona göre bu varlıkların Tanrılardan daha düşük, ancak insanlıktan daha üstün olduğu düşünülürdü. Bundan ötürü Hristiyanlar, Pagan Tanrılarının yaptıklarını “düşmüş melek” dedikleri bu Daemon’lara atfetmişlerdir.“

Katolik Ansiklopedisi’nden şu alıntıya da bakabilirsiniz:
“Aynı şekilde, Yunanlar ve Romalılar da kendi Tanrılarına tapınmış, onları sevgiyle görüp iyi varlıklar olduklarına inanıyor olabilirlerdi. Ancak Hristiyanlığın kutsal yazıları Centillerin tüm Tanrılarının Demonlar olduğunu beyan etmektedir.“

Daha fazla bilgi için bu yazıyı okuyabilirsiniz.

"Hell" kelimesi ise kökenini İskandinav mitolojisindeki "Hel"den alır. Düşman, bu kavramı çarpıtarak yozlaştırmış ve kötü bir anlam yükleyerek olumsuz bir çağrışım oluşturmuştur.

Hell'in vikipedi sayfasından:
"Modern İngilizce hell kelimesi, Anglo-Sakson pagan dönemine kadar uzanan Eski İngilizce hel, helle (ilk olarak MS 725 civarında ölülerin yeraltı dünyasına atıfta bulunmak için kullanılmıştır) kelimesinden türetilmiştir."

Ek bilgi vermek istiyorum; Angel yahut Angelos tabiri bir ünvandır ve "Haberci" anlamına gelir. Aggelos olarak da yazılabilir ki Lord Thoth'un Antik Yunanistan'daki isimlerinden birisi Hermes Aggelos'tur. Antik Yunanistan'daki Atalarımız Tanrılara çeşitli şekillerde sesleniyordu; mesela Hermes Aggelos "Haberci Hermes" anlamına gelirken Hermes Trismegistos "Üç Kere Büyük Hermes" anlamına gelir. Birisi Tanrımızın "İlahi Olanın Habercisi" rolüne ithaf edilerek söylenirken bir diğeri Tanrımızın "Öğretmen" yönüne ithaf edilir.

Melek kelimesi ise M-L-K kökünden gelen semitik bir ifadedir ve "Kral", "Mülk Sahibi" gibi anlamlara gelir. Melik ve Mülk gibi kelimeler de bu kökten türemiştir. Yezidilerin Melek Taus'u "Kral Lucifer" olarak çevrilebilir keza Taus ifadesi çok yüksek olasılıkla ışıkla ilişkilidir.

Lucifer, Lucifer, kuyruğunla yol göster, ve beni ölüm vadisinin dar geçidinden, hızlıca götür parlak ışığa, Tanrıların sarayına
-Isanatha Muni

Bizim Tanrılarımız hem Melek, hem de İlahi olan Satya'nın Habercileridir. Fakat hem Angel, hem de Melek kavramları düşman tarafından yozlaştırıldığı için biz de bunları kullanmayı tercih etmeyiz. Keza biz "Melek" dediğimizde insanların aklında canlanacak imge düşmanın düşünce formlarından ibaret olacaktır ve asıl kastettiğimiz şeyin yakınından bile geçmeyecektir.

Al Jilwah: Chapter IV

"It is my desire that all my followers unite in a bond of unity, lest those who are without prevail against them." - Shaitan

Back