Welcome to our New Forums!

Our forums have been upgraded and expanded!

İslam dönemi

Saulo

Member
Esenlikler,

İslam'ın gelme zamanında Lat,Manat,Uzza ve El-ilah tanrıları vardı ve El-ilah putu olduğunu ayrıca Araplar'ın bu putu gömüp put yüğe yükseldi dediği öyleniyor.

O dönemde Paganizm bozuk muydu? Putlar var mıydı?

Esenlikler,

JoS dışı kaynaklarda Samyaza ile Uzza bağlantılarından bahsediliyor. Samyaza da Lord Azazel aslen.

Put olayında da bozulmalar olabilir ancak o denli bir bozulma olacağını/olduğunu sanmıyorum. Muhtemelen sembolik olarak, "heykel" gibi yapılan şeylerdir. Put sözcüğünü de çok doğru bulmuyorum, çünkü Yahudi Buddha'dan geliyor. Gerçi hoş, o da Buddhaya (aydınlanma)'dan almış adını ancak özel isim olarak ondan geldiği için yine de kendi adıma pek kullanmayı sevmiyorum.

Azteklerde bile kurban gibi aşırı bozulmalar 900'lü yıllarda başlıyor. Milattan önce de bozulmalar olsa bile insanlar alegorileri, meditasyonları biliyorlardı (gerçi çoğunluklu yapanlar rahiplerdi). Örneğin rahipliğin şartlarından biri kundalini yılanını yükseltmiş olmaktı.

Nasıl bir bozulma vardı diye soracak olursanız; insanlar komşusunu düşmanı biliyordu. Yunan birisi Dionysos ile Ptah bağını göremiyordu, bilemiyordu örneğin. Yani hepsi aynı özden olsalar da bunun farkında değillerdi. Büyük İskender, çağının ötesinde olarak bunların aynı özden olduğunu görmüş bir liderdi.

İyi akşamlar.

Saulo said:
Esenlikler,

İslam'ın gelme zamanında Lat,Manat,Uzza ve El-ilah tanrıları vardı ve El-ilah putu olduğunu ayrıca Araplar'ın bu putu gömüp put yüğe yükseldi dediği öyleniyor.

O dönemde Paganizm bozuk muydu? Putlar var mıydı?
İslamiyet öncesi allahın kökeninin el-ilah putundan geldiği söyleniyor yani muhtemelen o zamanlarda paganizm bozuktur.

Bright Truth said:
Esenlikler,

JoS dışı kaynaklarda Samyaza ile Uzza bağlantılarından bahsediliyor. Samyaza da Lord Azazel aslen.

Arap panteonu üzerine birkaç araştırmada Uzza’ya Astarte denildiğini görmüştüm. En büyük Tanrı’nın kızı ve dişi bir ilah, simgesi aslan. Aslında Lat, Menat, Uzza hepsi en büyük tanrının kızı ve bunların hepsi İştar, İsis gibi Astarte’nin farklı isimleriyle bazı özellikleri paylaşıyorlar. Samyaza-Uzza’yı duymamıştım.

Put meselesi hakkında şunu diyebilirim

Bugün senin ritüel yaparken fotoğrafını çeksem bin yıl sonra biri görse seni akıllı telefona bakıp garip hareketler yaptığını, telefona taptığını düşüneceklerdir. Edindiğim bilgi birikimi kadarıyla putların işlevleri de buna benzer, piramitler gibi aracı bir kanal işlevi görüyorlar. Put demek ne kadar uygun bilmiyorum, ingilizcedeki idol daha uygun gibi ama kelime karşılığı aynı.

Panteon için kesin bir şey diyemem. Benim düşüncem el ilah türkçedeki tanrı kelimesi gibi özel bir nesneyi değil genel bir tanrı kavramını kastediyor. El Uzza'nın yani Elosa'nın Lucifer yani Şeytan olduğunu düşünüyorum. Lat'ın havayı yönettiğine inanılırmış onun Beelzebul olduğunu düşünüyorum. Menat ise Azazel veya Astaroth olabilir. Bu konuda desteksiz salladığım için kesin bir şey diyemiyorum.

Al Jilwah: Chapter IV

"It is my desire that all my followers unite in a bond of unity, lest those who are without prevail against them." - Satan

Back