Welcome to our New Forums!

Our forums have been upgraded and expanded!

Zazen Meditasyonu ve Stoacılık

Xaji

Member
Merhaba, esenlikler dilerim.

Yapmak istediğim bir meditasyon var, ancak bu SS olduğum için zararlı olur mu, yoksa fayda mı sağlar, bilmiyorum. Başlamadan önce size danışmak istiyorum. Zazen, ya da diğer ismiyle Zen meditasyonu fayda sağlar mı? Bizdeki boşluk meditasyonu bir objeye odaklanıp hiçbir şey düşünmemeye çalışmak üzerine; düşüncelerimizin bulutlar gibi dağılmasını sağlıyoruz. Ancak Zen meditasyonunda, nefesimize odaklanıp düşüncelerimizi ayırt etmeden izliyoruz ve dizginleşene kadar gelip gitmesine izin veriyoruz. Antik çağda Samuraylar bu şekilde meditasyon yapıyormuş, okullarda falan uygulanıyormuş. benim Samuraylara büyük bir ilgim var. o yüzden ilgimi çekti.

Bir de Stoacılık hakkında ne düşünüyorsunuz? Son olarak, MBTI yani kişilik tipleri gibi şeyler doğru mudur, yoksa modern zamanın uydurduğu bir saçmalık mıdır? Teşekkürler.

Yapmak istediğim bir meditasyon var, ancak bu SS olduğum için zararlı olur mu, yoksa fayda mı sağlar, bilmiyorum. Başlamadan önce size danışmak istiyorum. Zazen, ya da diğer ismiyle Zen meditasyonu fayda sağlar mı? Bizdeki boşluk meditasyonu bir objeye odaklanıp hiçbir şey düşünmemeye çalışmak üzerine; düşüncelerimizin bulutlar gibi dağılmasını sağlıyoruz. Ancak Zen meditasyonunda, nefesimize odaklanıp düşüncelerimizi ayırt etmeden izliyoruz ve dizginleşene kadar gelip gitmesine izin veriyoruz. Antik çağda Samuraylar bu şekilde meditasyon yapıyormuş, okullarda falan uygulanıyormuş. benim Samuraylara büyük bir ilgim var. o yüzden ilgimi çekti.

Bir de Stoacılık hakkında ne düşünüyorsunuz? Son olarak, MBTI yani kişilik tipleri gibi şeyler doğru mudur, yoksa modern zamanın uydurduğu bir saçmalık mıdır? Teşekkürler.
Zaten boşluk meditasyonunun bir diğer yönü/uygulaması bu.
Stoacılık iyidir ilerde iyice araştırıp içine girmek istiyorum. Sosyal medyadaki stoacı hesaplara bakmak yerine daha derin bir araştırma yapmak gerekli.
Kişilik tipleri bir akım gibi daha çok. İnsanları sınıflandırmak ne kadar doğruysa bu da o kadar doğru.

Bahsettiğiniz meditasyon söylenildiği gibi boşluk meditasyonunun farklı bir varyasyonu. Dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Düşüncelerinizi kontrol edebilmek için iyi bir yöntem.

Stoacılık diğer Spiritüel Satanistler tarafından da kabul görmüş bir felsefe ve yaşam biçimidir. Antik Stoacıların en güzel örneklerinden birisi ise oldukça gelişmiş ve üst düzey bir Spiritüel Satanist olan Marcus Aurelius'tur.

MBTI ise aynı şekilde Satanas'a yakın bir psikiyatr olan Carl Gustav Jung'un yazdığı karakter ve kişilik analizleri ilham alınarak hazırlanmıştır. MBTI, detaylı bir kişilik analizinden ziyade oldukça yüzeysel ve genel bir fikir verir. Bundan dolayı aynı kişilik tiplerine sahip insanlar çok büyük farklılıklar gösterir. Eğer karakter ve kişiliğinizi öğrenmek istiyorsanız en iyi yol astroloji öğrenmektir. Carl Gustav Jung'un kendisi de bir astrologdu ve analizleri sırasında astrolojiyi kullanırdı.

Yalnız Zen Budistleri oturup 3-5 saat yapıyor, bu pek mantıklı değil gibi. Cidden boş olursun.

Yalnız Zen Budistleri oturup 3-5 saat yapıyor, bu pek mantıklı değil gibi. Cidden boş olursun.
Çok uzun süreler boşluk meditasyonu yapmak sorun değil diye biliyorum, Budistlerin diğer pratikleri ile birleşince 5 saatlik boşluk meditasyonu elbette insanı 'boşaltabilir' ve zarar getirir. Ben aylar önce 5 saatliğine boşluk meditasyonu yaptım, elbette yer yer kısa aralar verilmiş ve tamamen düşüncesiz/boş forma gelmemiştim lakin kendimi deneme maksatlı yaptığım bir şeydi. İnsanın ara sıra kendi sınırlarını aşmayı denemesinde sorun yok zannediyorum, lakin düzenli olarak her gün 5 saat boşluk meditasyonu yapmak kelimenin tam anlamıyla boş adam işi.

Çok uzun süreler boşluk meditasyonu yapmak sorun değil diye biliyorum, Budistlerin diğer pratikleri ile birleşince 5 saatlik boşluk meditasyonu elbette insanı 'boşaltabilir' ve zarar getirir. Ben aylar önce 5 saatliğine boşluk meditasyonu yaptım, elbette yer yer kısa aralar verilmiş ve tamamen düşüncesiz/boş forma gelmemiştim lakin kendimi deneme maksatlı yaptığım bir şeydi. İnsanın ara sıra kendi sınırlarını aşmayı denemesinde sorun yok zannediyorum, lakin düzenli olarak her gün 5 saat boşluk meditasyonu yapmak kelimenin tam anlamıyla boş adam işi.
Çok gördüm 5 saat hatta tüm gün zazen yapan. 😀

Çok gördüm 5 saat hatta tüm gün zazen yapan. 😀
İçsel dengeyi sağlama amaçlı yaptıkları bir şey ama çok mantıksız, dengeli değil; basbayağı dengesiz bir hareket. İçsel denge sağlamak önemlidir fakat dışsal denge? Hayatın amacı hem kendimizi hem de çevremizi iyileştirmek değil midir? Budizm'in problemleri bariz ortada fakat vaat ettiği o kurtuluşun!!! gerçek olduğunu varsayalım, her halükarda Budizm bencil bir din oluyor. Hayat ve evren üzerine düşündükçe denge kavramının her şeye nasıl işlediğini anlıyorum; Budistler ise hem boş, hem dengesiz.

Ben kendim için yazılar yazarken Astral alem için 'idealar dünyası', 'hayal alemi', 'metafizik alem' ve daha bir çok isim kullanıyorum. Budistlerin tüm pratikleri dört dörtlük olsaydı bile dış dünyaya önem verilmediği için 'hayal aleminde' yaşadıklarını söylemek yanlış olmazdı. Çok manidar.

Ben 5 saat meditasyon, yapsam günde uyuya kalırım normal meditasyon yaparken bile bazen öyle uykum geliyorki , uykuda bir meditasyon çeşidi değilmi? uyuyoruz rüya görüyoruz, o rüya gördüğümüz yerlerle, mesala uyanıkken yaşadığımız mahalleyle, rüya daki mahalle ev vs aynı değil, ben buna dikkat ettim, aynı değil semt bile aynı değil, uyanıkken yaşadığımız evle rüyada gördüğümüz ev aynı değil , benziyor sadece

Ben 5 saat meditasyon, yapsam günde uyuya kalırım normal meditasyon yaparken bile bazen öyle uykum geliyorki , uykuda bir meditasyon çeşidi değilmi? uyuyoruz rüya görüyoruz, o rüya gördüğümüz yerlerle, mesala uyanıkken yaşadığımız mahalleyle, rüya daki mahalle ev vs aynı değil, ben buna dikkat ettim, aynı değil semt bile aynı değil, uyanıkken yaşadığımız evle rüyada gördüğümüz ev aynı değil , benziyor sadece
Uyku bir meditasyon değildir. Uyku sırasında gelişim yaşamazsınız.

Uyku bir meditasyon değildir. Uyku sırasında gelişim yaşamazsınız.
Zende uyku da meditasyon olarak görülür. Hatta uyurken de meditasyon yapıyorlar. Bana kalırsa öyle zen falan hiç bulaşmayın. Şintoizm, Tengrizm de doğru eski, geçerli kaynaklardan okunup kenara koyulmalı, zîra o dinler varlığını korumuyor. Umut Ramazan Sazçalar'ın Yaşayan Tengricilik, Nikolay Şodoyev'in Altay Bilik, Mehmet Kenan Yelken Türkler'in Kadim İnancı gibi birçok kitaba sahibim ve çoğunun gerçek din ile bağı kalmamış, kendi özerk bağlamdan kopmuş din yapısı var.

Zen ise daha problemli. Kaynaklara göz atıp, çok modern kitaplara bulaşmadan devam edin.

Al Jilwah: Chapter IV

"It is my desire that all my followers unite in a bond of unity, lest those who are without prevail against them." - Shaitan

Back