Esenlikler,
Türklük bir ırk değil; millet, etnisitedir.
Evet, büyük ihtimal böyle bir dinden dönme gerçekleşti. Ne kadar güvenilir bir kaynak olur bilmiyorum (çünkü kendisi bir tarihçi değil) ancak Sevan Nişanyan, Patriklik ile aralarının açılması sonucu Anadolu'daki Rum yöneticilerin ve tebaalarının Müslümanlığa geçtiğini söylemişti.
Bu arada, Sevan Nişanyan azılı bir Türk düşmanıdır, ancak akademik anlamda sapla samanı karıştırdığını görmedim. Yine de Elazığ Depremi'nde Türklere ağza alınmayacak beddualar ettiğini hatırlatırım. Bunu da göz önünde bulundurarak, -her ne kadar ihtimal vermesem de-, yalan konuşma ihtimalini de göz önüne alarak değerlendirin.
Ne kadar kökeni tartışılsa da, Evrenos Bey belki bu ilk dönenlerden olabilir. Osmanlı zamanında nüfus sayımlarına bakarsanız Ege'nin 3'te 1'i Hristiyan Yunan. Bu kadar bol nüfus, elbette bir kalıtım bırakmıştır. Eğer dinden dönenler de varsa çoğunlukla Yunan baskın çıkmıştır. Ki Osmanlı'nın misyonerlik gücünü de hafife almamak gerek. Arnavutlar, Boşnaklar, Girit Yunanları gibi halkların önemli bir kısmını İslam'a çektiler.
DNA şirketleri halklar üzerinde bir sürü araştırmalara gidiyor. Bunların ne kadarı doğru, ne kadarı yanlış bilemem. Bu şirketlerin de zaten ya kurucuları, ya da CEO'ları Yahudi. Ancak antropolojik olarak gördüğüm kadarıyla Türkiye'de pek çok fenotip bulunuyor.
Türkmenlerin soyundan gelip de Orta Asyalı gibi gözüken insanlar da mevcut; biraz doğuya gittiğinizde Ermenilere benzeyen insanlar da mevcut; Suriye sınırında Araplara benzeyenler de mevcut; Balkanlardan gelmiş veya yerli olup da Yunan/Slav gibi gözükenler de mevcut.
Bunu kendiniz değerlendirseniz daha iyi. Yine de halkın çoğunluğu Beyaz. Genel olarak Orta Asyalılarla aynı ırktan olduğumuzu söyleyemem ancak belirli bir azınlık gerçekten de Asyalı gibi duruyor.
İyi geceler.