Welcome to our New Forums!

Our forums have been upgraded and expanded!

Sözde mizojini ve algılama sorunu

Agartha

Member
Öncelikle konuya kısa bir açıklık getireyim. Mizah başlığında yaptığım bir espiriye karşılık gelen yanıta buradan cevap veriyorum çünkü konu başlığıyla alakasız. Ayrıca cevabı tam olarak kopayalamasını bilmiyorum bu kadar oluyor idare edin. Konu aslında çok kısa ve basit burayı okumadan önce oraya göz atmanızı tavsiye ederim. İki dakikanızı almaz.

Size demiyorum Agartha Bey sizin yorumunuz üzerinden söylüyorum sadece. Siz böylesiniz demiyorum yanlış anlamayın.

Erkekler neden böyle? Bir kız saçlarını kazıtıp asker botları giyse ya da daha yapılı iri,kaslı bir fiziği olsa en homofobiğimiz bile ona "ıyy erkeğe benziyor çok kötü" falan demez. Gel kız deriz, kaynaşır arkadaş oluruz.

Erkekler saçını uzatsa daha zarif dursa, yüz hatları daha yumuşak olsa hemen bir sürü yakıştırma alıyor. Birbirinizden neden nefret ediyorsunuz,tüm erkekler adonis heykeli gibi olmak zorunda değil. Neden bu kadar zorba ve önyargılısınız?

Bunun sebebini kültürel olarak içimize yerleşen gizli mizojiniye bağlıyorum.
Erkek gibi kız denilince ne ifade edilen şey güya "pozitif" ; kız gibi erkek olunca "negatif" oluyor. Bence aşın bunları.
Cevabım:
Aslında hiç alakası bile yok biliyor musunuz? Çünkü feminizm öyle bir toplumun içine işledi ki en ufak bir yorumu bile mizojiniye bağlıyorsunuz.
Farkınsaysanız "iyy pis femboy berbat bu ne" gibi sözler söylemedim. Tipi femboya benziyordu ve atinalıların genel tasvirinin bu olamayacağını ve abartı olduğunu düşündüğümden "hiç alakası yok bence" dedim. Çünkü atinalılar jimnastik ve sporla uğraşan insanlar. Erkekler neden böyle diye başladığınız lafa "zorba ve önyargılısınız" diye bitirdiğiniz için kendinizi "erkek düşmanı mıyım ben acaba" diye sorguya çektiniz mi? Çekmediniz çünkü erkek düşmanlığı var olmasına rağmen yokmuş gibi davranılıyor ve görmezden geliniyor. Ve ben size erkek düşmanısınız demiyorum. Ama kesinlikle önyargılısınız. İkisi arasındaki farkı ayırt edin. Olan bir şeyi dile getirmek ayıp değildir. Bahsettiğiniz erkeğe benzeyen kadına da tomboy veya erkek fatma derim veya demem kimseyi ilgilendirmez.

Birbirinizden neden nefret ediyorsunuz

Cevabım:
"Kadının en büyük düşmanı yine kadındır" diye bir söz var. Olay erkeklerle ilgili değil tamamen evrimsel süreç. Hemcinsine karşı olan rekabet duygusundan kaynaklanıyor.

İçinizi rahatlatacaksa söyleyeyim gay arkadaşlarım var. Kız ve erkek bisexsüel dostlarım var. Kendi cinsiyetini unutmadığı/reddetmediği ve bana rahatsızlık vermediği sürece femboy veya tomboy arkadaşlarımın olmasını da isterdim.

Bir kere mimlenmişim burda zaten kadın düşmanı diye bir daha çıkart etiketi çıkartabilirsen. Sorduğum sorular ve sorma/yorumlama tarzım sert ve genelde dobra olduğundan yanlış anlaşılabiliyor bazen. Tabii herkes işine geldiği gibi anlayıp tepki veriyor. Din hakkında benzer tonda konuştuğumda beni bilen alışmış kişiler ya da en azından bilmese bile beni anlayan kişilerle sonunda iyi bir sonuca varabiliyoruz. Çünkü bilgili ve eski kişiler olayları idrak edebiliyor hemen saldırmıyor. Ama dinden çok daha basit bir konuda mesela bu gibi konularda bir şey dendiği zaman atılan atılana. Hiç gözükmeyen insanlar birden var olup suçlamalar yapmaya başlıyor. Başlarda ciddiye almıyordum ama artık mizah başlığına yaptığım ufak bir eleştiriyle karışık şakamda bile tepkileri üstüme çektiğim için bunu yazıyorum. Bu konu hakkında tartışmaya girmeyeceğim sadece kendimi sonkez net şekilde açıklıyorum. İnanıp inanmamak sizlere kalmış. Bunun için kimseye ayrı cevap vermeyeceğim.

Buradaki tüm zevistler gerçekten birbirine çok saygılı ve anlayışlı; hatta bu farklılık güzel ve eğlenceli olabiliyor. Örneğin, birbirimize kitap, müzik, film, dizi önerebiliyoruz. Bu konuda bir konu başlığı bile açıldı paylaşmamız için. herkesin zevkini anlıyoruz ve birbirimizi daha iyi tanıyoruz. Agartha Bey'i severim, kendisi zaten böyle bir ayrımcılık yapmaz. Büyük ihtimalle Catdoll Hanım, diğer yobazları hedef almıştır çünkü gerçekten öyle insanlar var. Mesela benim saçım uzun, omzuma geliyor. "Kessene be kardeşim, o saçları ne uzatıyorsun?" falan diyorlar. Ama benim zevkim bu. Üstelik eskiden neredeyse herkesin saçı uzundu; özellikle Doğulu savaşçılar, Çin, Moğol veya Japon gibi, hatta eski Türkler de öyleydi. Yunanlılar arasında da uzun saçlı olanlar vardı. Herkes yapıyordu yani ve kimse kimseye karışmıyordu. Çünkü o zamanlar insanlar daha zeki, bilge ve olgundu. Mesela ben bacak tüylerimi alıyorum, spor yaptığım için hem temizlik sağlıyor hem de daha rahat oluyorum, çünkü terlediğimde daha rahat ediyor. Ama buna bile karışan olabiliyor. Çok ilginç İnsanlar. büyük ihtimalle bunlardan bahsediyor Catdoll Hanım. size bir şey söylememiştir, en azından ben böyle düşünüyorum.

Agartha Bey'in söylediği gibi, bir insan kendi cinsiyetini reddetmiyorsa, ne oluyorsa olsun, ister femboy, ister tomboy, ister bir erkek oje yapsın, çorap giysin, ister bir kız 70 kilo ağırlık kaldırsın, ama bir insan onurlu, gururlu ve namuslu olsun. Bu yüzden dişil ve eril enerji dengelenmeli. Ne "ayolll" veya "erkolarrr" 💅 falan demeye gerek var, ne de oraya buraya bağıran kabadayı 🔪 gibi dolaşmaya gerek var. Teşekkürler, birbirimizi üzmeyelim.

Cevabım:
Aslında hiç alakası bile yok biliyor musunuz? Çünkü feminizm öyle bir toplumun içine işledi ki en ufak bir yorumu bile mizojiniye bağlıyorsunuz.
Feminizm mi toplumun içine işledi? İlk feminist hareket zaten süfrajetlerle 20.yüzyılın başımda başladı. Ne ara çıktı ki ne ara içimize işlesin? Dünyayı bıyıklı amcalar yönetiyor zaten, içimize o işledi ne işleyecek?

Bi' feminizmin bir de mizojinizmin tarihine bakın. Mizojini Antik Yunan'da ortaya çıktı.
Farkınsaysanız "iyy pis femboy berbat bu ne" gibi sözler söylemedim. Tipi femboya benziyordu ve atinalıların genel tasvirinin bu olamayacağını ve abartı olduğunu düşündüğümden "hiç alakası yok bence" dedim.
Dediğim gibi sırf kısa ve küçük diye femboy denmiş. Belki değil neden yani bu etiketler? Bir ton yakıştırma... Ayrıca Atinalı olup femboy olmasını yakıştıramamışsınız. Belki de ben yanlış anladım, bunu kastetmediniz ama o zaman da dil kullanımı ile ilgili bir sorun var.
Çünkü atinalılar jimnastik ve sporla uğraşan insanlar.
Alaka?
Erkekler neden böyle diye başladığınız lafa "zorba ve önyargılısınız" diye bitirdiğiniz için kendinizi "erkek düşmanı mıyım ben acaba" diye sorguya çektiniz mi?
Erkek düşmenı olsam "Erkekler zorbalasın birbirini bana ne." derim. Birbirinize şaka ya da gerçek ; fark ederek ya da etmeden inanılmaz acımasızlık ediyorsunuz. Farklı yönelimdeki erkekler anladı bu dediğimi zaten.

Cevabım:
"Kadının en büyük düşmanı yine kadındır" diye bir söz var.
Bu sözün varlığının sebebi kadınların-çok değil- yüz yıl öncesine kadar sadece erkekler aracılığıyla var olabilmesi yüzünden birbirleriyle rekabet etmeleri ve "en makbul" "en tercih edilen" olmak için diğer kadınları ezme eğilimi göstermeleridir.
Olay erkeklerle ilgili değil tamamen evrimsel süreç. Hemcinsine karşı olan rekabet duygusundan kaynaklanıyor.
Erkekler içinse yukarıda bahsedilen durum geçerli olmamıştır. Onlar tek başlarına da hareket edip varlıkları bir kadın olmaksızın kabul edildiği için "birbirlerinin kurdu" olmamış, birlik olup siyaset,bilim,sanat yapmıştır. Burada zaten erkekler birbirini eziyor demiyorum. Erkekler "kadınsı" olan erkeği eziyorlar. Sizin bakış açınızla ezilmesi gereken daha feminen olan değil maskülen olan çünkü rekabet onunla olacak.
İçinizi rahatlatacaksa söyleyeyim gay arkadaşlarım var. Kız ve erkek bisexsüel dostlarım var. Kendi cinsiyetini unutmadığı/reddetmediği ve bana rahatsızlık vermediği sürece femboy veya tomboy arkadaşlarımın olmasını da isterdim.
Benim de erkek arkadaşlarım,öğretmenlerim ve kardeşim var. Fldmmdjfösdmnfkf
Bir kere mimlenmişim burda zaten kadın düşmanı diye bir daha çıkart etiketi çıkartabilirsen. Sorduğum sorular ve sorma/yorumlama tarzım sert ve genelde dobra olduğundan yanlış anlaşılabiliyor bazen. Tabii herkes işine geldiği gibi anlayıp tepki veriyor. Din hakkında benzer tonda konuştuğumda beni bilen alışmış kişiler ya da en azından bilmese bile beni anlayan kişilerle sonunda iyi bir sonuca varabiliyoruz. Çünkü bilgili ve eski kişiler olayları idrak edebiliyor hemen saldırmıyor. Ama dinden çok daha basit bir konuda mesela bu gibi konularda bir şey dendiği zaman atılan atılana. Hiç gözükmeyen insanlar birden var olup suçlamalar yapmaya başlıyor. Başlarda ciddiye almıyordum ama artık mizah başlığına yaptığım ufak bir eleştiriyle karışık şakamda bile tepkileri üstüme çektiğim için bunu yazıyorum. Bu konu hakkında tartışmaya girmeyeceğim sadece kendimi sonkez net şekilde açıklıyorum. İnanıp inanmamak sizlere kalmış. Bunun için kimseye ayrı cevap vermeyeceğim.
En başa size değil, söyleminize yorum yaptığımı söyledim. Kırdıysam özür dilerim.

İfadenizde fark etmediğiniz bir şey olabilir. Sadece ben değil birden fazla insan söylemiş. Ben de yanlış anlamış olabilirim. Çevremde bu konudan muzdarip erkekleri görüyorum ve onlar şu an anladılar zaten, bu onları çok kırıyor açıkçası ben de üzülüyorum. Bu konuda hassas davranmış da olabilirim.

Kırdıysam üzgünüm tekrar.

Mizojini: Jack Holland'ın Mizojini kitabı

Feminizm: Birinci Dalga Feminizm

Feminizmle ilgili şunu eklemek istiyorum okuyan herkes için. "Lütfen Kendine Ait Bir Oda" kitabını okuyun. Tam da yularıda verdiğim birici dalga feminizm patlamadan çok kısa süre önce kadınların yazarlık alanında ve sosyal,ekonomik vb. alanlardaki yerini (yerleri olmayışını) anlatıyor.

Jane Austen'ın ve Frenkestein'ın yazarının kitaplarını yayımlarken erkek isimleri kullanması, kadınların yanlarında kocaları olmadan banka hesaplarına veya ev kredilerine erişimi olmaması, Devlet binasına kadınların alınmaması gibi birçok örnek var. Bu kadınların neredeyse hepsinin (ayrıcalıklı olanlar hariç) kendilerine ait bir odaları ve paraları yoktu yani özgürlükleri yoktu. Bu hakları talep edenler ise o** idi. Bu söylemleri başka kadınlar da yaptılar. Mesela süfrajetlere karşı çıkan, onların dillerini koparması gerektiğini söyleyen gazeteciler, onları döven polisler veya "Onları kocalarına bırakın" diyen insanların hepsi erkek değildi. Kadınlar da varlardı bu kadın düşmanlığını yapan. Çünkü makbul olmak istiyorlardı. Konforları bozulmasın istiyorlardı. Ama tam zıt olarak Emeline Pankhurst (süfrajetlerin başı olarak da biliniyor) elinin desteğini tam olarak aldı.

Feminizmden neden bu kadar irkiliniyor bilmiyorum ama biz kadınlar bu şekilde nefes aldık. Şu anda ise hala sosyal haklarımızı tam olarak elde etmiş değiliz. Mesela bir erkek gayet rastgele cinsellik yaşayabilir ama kadın yaşarsa o**.

Bunu okuyan ablalarıma ve kız kardeşlerime soruyorum, siz hiç mi yaşamadınız? Görmediniz? Duymadınız? Okulda eteğinin belini kıvırarak kullanan arkadaşınıza söylenenleri de mi duymadınız? Vücudunuz gelişip serpilmeye başlayınca kendinize kendi gözünüzle değil başlasının gözüyle bakmadınız? Göğüsleri çıktığı için utanıp saklamaktan skolyoz problemleri yaşayan insanlar tanıyorum. Okulda, yolda, metroda ,mahallede, akrabaların içinde ne derler? Ne yaparlar? Ne düşünürler diye slutshamingden kaçmıyor muyuz her gün?

meme başlığında olan bir meme'yi bu kadar ciddi seviyelere taşımanız ne kadar mantıklı?

Al Jilwah: Chapter IV

"It is my desire that all my followers unite in a bond of unity, lest those who are without prevail against them." - Shaitan

Back