Diyemeyiz çünkü karma sadece insan da değil tüm evrende işleyen bir kanun. Etki-tepkiye benzer bir yapışı var. Geçmiş yaşamlardan gelen karma, karmanın koşullanma olmadığının kanıtı, ruhaniyete inanan biri için.
Olumlamalarda ruhaniyette yeni bir gerçeklik yaratıyor, koşullanma olan tarafıda var ama sadece kendin için yaptıklarında. Kendi psikolojine telkinler verdiğinden dolayı doğal olarak koşullanıyorsun. Bunun ileri seviyesi kendine hipnoz zaten. Ancak olumlama tamamen koşullanma değil, küçük bir kısmı sadece. Kendinden olmayan dış etkiler için olumlama yapınca koşullanma olmadığı anlaşılıyor.
Karma bu varoluşa ilk geldiğinizde gezegenlerin etkileri ve hayatta yaptığınız bilinçli ya da bilinçsiz seçimlerin enerjilerini taşımanız. Ve bu enerjilerin sizi farklı yönlere doğru çekmesi, itmesi olarak düşünülebilir. Bir neden ve sonuç ilişkisi aslında. Ama bu neden ve sonuç ilişkisi daha derin bir konu. Basit bir şekilde kötülük eden kötülük bulur; iyilik eden iyilik bulur meselesi değil...
Olumlama/Afirmasyon ise, iradenizi sözlerle ifade ederek enerjilerin nasıl çalışacağını belirlemenizdir.
Ben koşullanma kelimesini ikisi içinde kullanmazdım. Belki karmanın alt başlıkları içinde düşünülebilir. Ancak yine de uygun bir kelime seçimi gibi gelmiyor bana.