aslında depresyondayken odaklanılması gereken şey öz saygıyı arttırmak. depresyondan çıkmaya çalışmak, buna niyet etmek hatta bunu farketmek bile öncelikle büyük bir adım ve güç göstergesi. bunun gibi her küçük adımını hatta düşüşlerini ve bekleyişlerini bile kutla, kendine destek çık. bu hayatta en büyük destekçin ve koruyucunun kendin olduğunu unutma, kendine hatırlat. intihar düşüncesi anlaşılabilir karanlık bir an ama bedenin her daim seni hayatta tutmaya çalışıyor, nefes alıyor ve ruhun hala seninle, benliğinin her zerresi hayatta kalmak için savaşıyor, bunu hatırlat kendine eğer intihar düşüncesi aklına gelirse. geldi mi kendine kızıp arkaya atma, neden bunu düşünüp bu yönde hissediyorum diye çözümlemeye çalış. ne kadar güçlü olduğunu, kendini hayatta tuttuğunu ve hayatın büyük bir nimet olduğunu kendine hatırlat. kendine fazla yüklenme, meditasyon ve ritüellere bir anda yüklenme. yavaş yavaş ve emin adımlarla nefes alarak ilerle. boşluk meditasyonu ve trans haline girmek bana çok yardım etmişti kafamı toplamada. bedenim ve duygularıma ve düşüncelerime dair tepkilerini anlamak için de iyi oluyor. hatha yoga ve kısa süreli olsa da dışarı çıkıp yürüyüşler yap. kulaklıkla müzik dinleme dışardayken. çevreni gözlemle, yavaşla, dünyayı dinle, izle. küçük de olsa yeni bir hobi bulmaya çalış. kendi üstüne fazla gelme, senin yerinde olucak birine yardım etmek için nasıl yaklaşırsan eğer kendine de öyle bir sabır ve anlayışla bu yolda ilerle. ilerlemediğini düşündüğün zamanlarda bile bir süre sonra geriye dönüp baktın mı aslında çok yol katettiğini farkediceksin, bunun inancı olsun daima. kendine değer ver, kendini koru, gerekirse bencilleş, huzurunu ve bireyselliğini korumak önceliğin olsun. senden başka kimse senin en büyük destekçin ve koruyucun olmıycak, bu zamana kadar hayatta kaldın ve bu bir güç göstergesi. kendi gücünü unutma. varlığının her zerresi hayatta kalıp ilerlemen için çalışıp savaşıyor. kendinde gücünü bul, her ilerlemeni kutla. bu senin hayatın. koru ve en iyi haline getirmek önceliğin olsun. ben böyle ilerledim ve hala ilerleyebiliyorum bu sayede. umarım sana bir faydası olur yazdıklarımın. kendine çok iyi bak.